Portalul oficial al Județului VASLUI

Vasluiul invitat să facă parte din Uniunea Mondială de Folclor

august 2, 2023

Festivalul internațional de folclor „Hora din Străbuni” a debutat cu întâlnirea delegaților ansamblurilor folclorice prezente la ediția din acest an cu autoritățile locale.

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, le-a urat un bun venit oaspeților, fiind convins că după cele cinci zile de festival vor pleca acasă cu cele mai frumoase amintiri.

„Îmi exprim bucuria de a vedea această imagine superbă ca oameni de pe patru continente și 11 țări să fie reuniți într-un oraș mediu din România, la Vaslui. Vreau să aduc mulțumiri fiecăruia dintre dumneavoastră, pentru efortul și disponibilitatea de care ați dat dovadă pentru a fi aici, împreună cu noi, pentru a petrece câteva zile, spre încântarea locuitorilor din județul Vaslui, din municipiul Vaslui și celelalte municipii și orașe. Așa cum arată această sală, Festivalul Hora din Străbuni are o notă specifică, nu este numai un festival al tradițiilor, ci și un festival al tineretului. Eu țin să vă mulțumesc pentru prezența la Vaslui și să vă doresc tuturor mult succes și să petreceți câteva zile încântătoare alături de noi”, a precizat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, susține că dansul și autenticul vor fi în prim plan la Festivalul „Hora din Străbuni”.

„Sunt sigur că șederea în orașul nostru, deși pare scurtă, va fi intensă și veți cunoaște căldura sufletelor vasluienilor, care prin intermediul acestui festival sunt recunoscuți peste tot în lume ca iubitori ai dansului, artei și muzicii de calitate, răsplătind eforturile dumneavoastră cu aplauze”, a spus primarul Vasile Pavăl.

Și faimosul coregraf Marin Barbu a afirmat că „Hora din Străbuni” a adus faimă internațională județului Vaslui.

„Astăzi aveți aici, la festival, atâtea formații din întreaga lume, care duc și vorbesc mai departe despre Vaslui, nu cum duc românii că la Vaslui se întâmplă numai lucruri rele, ci acești oameni spun numai de bine despre Vaslui peste mări și țări”, a precizat Marin Barbu, președinte onorific CIOFF.

Dovadă că Festivalul „Hora din Străbuni” are rezonanță internațională este solicitarea Uniunii Mondiale de Folclor ca Vasluiul să intre în rândul acestui for.

„Vreau să lansez invitația colegilor de la Vaslui de a se integra în forul mondial. Nu este nici un fel de incompatibilitate cu CIOFF. Conlucrăm, realizăm lucruri frumoase și sunt convins că vom face asemenea evenimente de anvergură în continuare. Mă bucur că mă aflu la Vaslui și să constat bogata și diversificata activitate din domeniul promovării folclorului autentic”, a afirmat Dorel Cosma, președintele Uniunii Mondiale de Folclor (IGF).

Festivalul „Hora din Străbuni” debutează astăzi, 2 august, începând cu ora 17.30, cu parada ansamblurilor prezente, care se va desfășura pe traseul Parcul Copou-Centrul civic al municipiului Vaslui.

„Vor participa în premieră grupuri de dansuri tradiționale din Coreea de Sud și Irak, la care se adaugă ritmuri consacrate și iubite deja de publicul nostru. Sunt încântat de constanța prezențelor vasluiene pe scena festivalului și, pentru că știu câte ore de muncă stau în spatele performanțelor lor, vreau să-i felicit din toată inima”, a conchis Lucian Onciu, directorul Centrului Cultural Județean Vaslui.

Last modified: august 2, 2023

Comments are closed.