Portalul oficial al Județului VASLUI

Tradiția este păstrată cu sfințenie de Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă de la Vaslui

decembrie 21, 2021

Consiliul Județean Vaslui și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui au organizat cea de-a 39-a ediții a Festivalului de Datini și Obiceiuri de iarnă.

În acest an, pe scena din Centrul Civic al municipiului Vaslui au fost prezente ansambluri reprezentative din județ.
Salba de obiceiuri de iarnă a strălucit sonor sub ochii localnicilor, care au vibrat vrăjiţi de sunetele magice ale zurgălăilor şi tobelor, ale dansului Caprelor şi Căiuţilor sau ale vocilor de fete şi băieţi strigând ritmuri din popor.
Pe fundalul cenușiu, al unei ierni încăpățânate să aducă zăpada, costumele viu colorate ale dansatorilor, pământiul blănurilor de urs, aprins de roşul viu al canafilor de la urechile fiarelor au adus emoţie şi aduceri aminte din copilăriile generaţiilor trecute de a doua tinereţe.
Şi la ediţia din acest an, Capra Mare, de la Todireşti, a reuşit să capteze întreaga asistenţă, evoluţia acesteia fiind răsplătită cu multe aplauze.
De asemenea, Ansamblul ”Trandafir de la Moldova” Huși, care a prezentat un moment complex de obiceiuri de iarnă, a avut o prestație foarte bună, primind aplauzele cuvenite.
Vasluienii au mai admirat caprele de la Ivăneşti, vălăretul de la Pușcași, Pungești și cel de la Cozmești, colindătorii de la Pogoneşti sau alaiul de obiceiuri de iarnă de la Oşeşti, precum și plugușorul de la Rebricea și Văleni.

Last modified: decembrie 21, 2021

Comments are closed.