Portalul oficial al Județului VASLUI

Simpozion de omagiere a veteranilor de război

aprilie 29, 2022

Consiliul Județean Vaslui, cu sprijinul Primăriei Vaslui, al Centrului Militar Județean Vaslui și al Asociației Veteranilor de Război ”Peneș Curcanul” Vaslui, a organizat un simpozion omagial, găzduit de Sala ”Ștefan cel Mare” a instituției, unde invitați de onoare au fost șase veterani de război.

Este vorba despre Titus Marin, Dumitru Sandu, Gheorghe Pașcan, Mihai Ardeleanu, Vasile Putină și Dumitru Comis.
La manifestare au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor publice, însă și un număr mare de elevi de la Colegiul Economic ”Anghel Rugină”, Liceul ”Emil Racoviță” și Liceul ”Ion Mincu” din Vaslui.
”Felicit elevii prezenți la această manifestare și mă bucur că au avut disponibilitatea de a fi într-un număr așa mare alături de noi în această zi. În fiecare an nu îi invităm să asculte discursurile noastre, ci să îi vadă pe acești oameni, pentru că valorile sunt lucruri abstracte, dar purtătorii lor sunt concreți, iar oamenii invitați astăzi sunt purtătorii celor mai înalte valori ale unor națiuni. De aceea, acum, la 120 de ani de la înființarea Asociației Veteranilor, din momentul în care regele Carol I, prin înalt decret regal, a fixat această zi ca Ziua Veteranilor, este important să ne reunim pentru a ne reaminti de eroii noștri, noi cei mai în vârstă, și pentru a-i învăța pe cei mai tineri despre însemnătatea acestei zile. Le dorim veteranilor noștri multă sănătate și să dea bunul Dumnezeu să ne vedem și la anul”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.
În cadrul întâlnirii, Mihai Șelaru, de la Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, a punctat câteva detalii despre eforturile depuse de România în timpul marii conflagrații mondiale.
De asemenea, veteranul de război Gheorghe Pașcan, din Deleni, a vorbit despre trăirile sale de pe front, acesta participând atât pe frontul din Rusia, cât și în Vest.
La final, președintele CJ, Dumitru Buzatu, a înmânat veteranilor de război Plachete de Excelență, alături de steagul tricolor, pentru care au luptat în timpul celui de-al doilea război mondial.
Totodată, aceștia au primit pachete cadou, cu sprijinul Ministerul Apărării Naţionale care a organizat în parteneriat cu Asociația ”Alături de eroi”, Asociația de Caritate din Armata României ”Camarazii”, Consiliul Județean Vaslui și Primăria Vaslui, campania, intitulată ”Recunoștință Veteranilor de Război”.
La nivelul județului Vaslui mai sunt în viață 106 de veterani de război.

Last modified: aprilie 29, 2022

Comments are closed.