Au trecut 90 de ani de la trecerea în eternitate a legendarului dorobanț Constantin Țurcanu, zugrăvit prin versuri de marele poet Vasile Alecsandri drept Peneș Curcanul, un simbol ce a făcut cinste Vasluiului.
Momentul omagial a fost punctat de autoritățile locale, la inițiativa Asociației Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt.Ecaterina Teodoroiu” București.
La mormântul eroului din Cimitirul Eternitatea s-a desfășurat un ceremonial militar religios, la care și-au adus aportul reprezentanți ai instituțiilor locale, preoți din Protopopiatul Vaslui, cadre militare în rezervă și retragere, elevi și profesori, alături de militari și fanfara militară de la Divizia 2 Infanterie „Getica” Iași.
Pe lângă slujba de pomenire oficiată de un sobor de preoți în frunte cu părintele protopop de Vaslui, Adrian Chirvasă, cei prezenți au asistat la alocuțiuni, recitare din poezia lui Alecsandri, depuneri de coroane și flori, momentul omagial încheindu-se cu o scurtă paradă militară.
„Constantin Țurcanu a fost unul dintre miile de români al căror sânge a curs pe câmpurile de bătălie, iar el a fost un om norocos. A participat la două dintre cele mai importante evenimente din istoria statului român. Așa cum spunea Mihai Eminescu, „independența este suma istorică a vieții unui popor” și Constantin Țurcanu a fost unul dintre participanții activi la făurirea acestei sume, la obținerea independenței statului român. A avut de asemenea norocul, energia și curajul să fie prezent și la cel de-al doilea moment important din istoria neamului nostru la făurirea statului național unitar și a avut norocul participând direct la evenimentele primului război mondial. Sper ca șirul acestor manifestări, asemănătoare cu cea de astăzi, să contribuie la veșnica amintire a celui care a fost Constantin Țurcanu”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.
Considerat un stindard al luptei pentru independenţă, Constantin Ţurcanu a fost veteranul a patru campanii purtate de armata română: Războiul de Independenţă 1877 – 1878, al doilea război balcanic, 1913, Primul Război Mondial 1916 – 1918 şi campania din Ungaria, 1919.
„Cu toate că destinul său a fost unul de excepție, posteritatea își amintește de el doar sub apelativul Peneș Curcanul, grație poeziei ce l-a făcut nemuritor scrisă de Vasile Alecsandri”, a precizat col (r) Natalia-Doina Damian, președintele Asociației Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt.Ecaterina Teodoroiu” București.
Municipiul Vaslui are din 1934 un Mausoleu Peneș Curcanul, aflat în Cimitirul „Eternitatea, operă a sculptorului I. Scutari și a meșterilor italieni Luise Severiano și Victor Bibuitto, care a fost construit cu sprijinul Asociației „Cultul Eroilor” din România.
Last modified: noiembrie 16, 2022