Portalul oficial al Județului VASLUI

Întâlnire cu președinții de raioane partenere din R. Moldova

mai 26, 2021

Astăzi, o delegație a Consiliului Județean Vaslui, condusă de președintele Dumitru Buzatu, a participat la o întâlnire cu președinții raioanelor partenere din R.Moldova, respectiv Cimișlia, Anenii Noi, Nisporeni și Strășeni, ce a avut loc la Biblioteca Națională din Chișinău. Discuția s-a purtat pe marginea proiectelor derulate în comun, dar și perspectivele de cooperare și implementare a noi proiecte comune.
”Avem deja aprobate două proiecte transfrontaliere, prin care dorim să reabilităm și să dezvoltăm Ansamblul monumental Statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare, situat în satul Bacaoani. Primul este în parteneriat cu raionul Soroca, iar proiectul prevede restaurarea și conservarea platoului de recreere de la baza grupului statuar cu cele două fântîni arteziene de mari dimensiuni, care se întinde de la limita cu drumul național DN 24 până la baza scărilor, precum și a obeliscului din bronz aflat pe axa monumentului pe partea opusă a drumului național DN 24. Al doilea proiect prevede pe de o parte, reabilitarea a două obiective majore, de patrimoniu cultural și istoric din zona transfrontalieră Vaslui – Hîncești, dedicate erei lui Ștefan cel Mare, respectiv ansamblul monumental de la Podul Înalt, judeţul Vaslui – monument de patrimoniu si Muzeul Ciuciuleni din raionul Hincesti-Republica Moldova-obiectiv inclus in hubul turistic al raionului, și pe de altă parte, crearea de festivaluri și evenimente care să promoveze obiceiurile și tradițiile locale”, a precizat președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu.
Proiectul prevede intervenții de stabilizare a terenului pe care este amplasatã statuia ecvestrã a domnitorului Ștefan Cel Mare, consolidarea și restaurarea soclului, refacerea celor douã terase, curãțarea statuii din bronz, refacerea patinei la statuie dar și la cele douã basoreliefuri, restaurarea treptelor și alte lucrãri necesare pentru a pune în valoare ansamblul monumental și valorificarea sa în scop turistic. De asemenea, pe un teren adiacent celui pe care se afla monumentul, care este in domeniul public al Comunei Muntenii de Jos, se vor realiza un parc tematic ,,Ctitorii stefaniene”, un teatru de vară cu 350 locuri care va oferi posibilitatea susținerii unor evenimente culturale și un spațiu în aer liber dedicat susținerii unor evenimente de tipul târgurilor cu produse tradiționale.

Last modified: mai 26, 2021

Comments are closed.