Portalul oficial al Județului VASLUI

Încă o ediție de succes a Festivalului de muzică laică și religioasă „Gheorghe Cucu”

august 21, 2023

Peste 2.000 de vasluieni au asistat la gala Festivalului de muzică laică și religioasă „Gheorghe Cucu”, eveniment ajuns la cea de-a XIX-a ediție, a treia în format mai amplu.

Anul acesta, festivalul a avut caracter internațional, prin prezența unor formații corale din Lituania, Grecia și Moldova.

Astfel, spiritul compozitorului Gheorghe Cucu, născut la Puiești, a fost simțit în centrul civic al Vasluiului, spectatorii asistând la un adevărat regal al muzicii corale, fiind prezenți în număr mare până la finalul evenimentului.

„Nici o manifestare culturală nu trebuie să rămână în sufletul nostru și fără o informație despre moștenirea care ne-a lăsat-o înaintașii noștri. Ne-a lăsat nouă posibilitatea de a aduce în fața dumneavoastră în aceste zile minunatele formații corale pe care le-ați ascultat. Vreau să mulțumesc, pe această cale, Preasfinției Sale Ignatie pentru susținerea acestui parteneriat și pentru cuvântul bun de deschidere la fiecare ediție a Festivalului „Gheorghe Cucu”, care sper să dăiuniască și dincolo de vremelnicile noastre mandate”, a precizat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

La rândul său, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, a afirmat că muzica ne oferă acea libertate spirituală autentică.

„Vă spuneam anul trecut că orice sunet se naște din tăcere și se pierde în tăcere. Asta o știu cel mai bine muzicienii, compozitorii. O știm și noi. Chiar și acum, dacă fac o pauză e liniște și urmează un sunet. O altă pauză și vine un alt sunet. Aceasta este muzica, este cea care ne transpune în liniște”, a spus PS Ignatie, Episcopul Hușilor.

O voce distinctă în cadrul Festivalului „Gheorghe Cucu” a fost solista Maria Coman, care a dăruit cu adevărat emoție sufletească prin cântecele interpretate, alături de Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși.

„M-am simțit ca acasă, aici la Vaslui. Nu am mai fost niciodată la Vaslui, dar am întâlnit oameni atât de calzi și primitori, care m-au făcut să mă simt ca acasă. Recunosc că nu mă așteptam la un public numeros. Am fost surprinsă să văd peste 2000 de persoane la concert. Mă bucură faptul că au venit să asculte muzică religioasă”, a spus Maria Coman.

Pe scenă au mai urcat Grupul „Agia Skepi” din Grecia, Corul „Cantilena” din Lituania, Corala „Fantasia”, Corul „Apulum” din Alba Iulia, Corul „Dignus Est” al Episcopiei Hușilor și Corala „Armonia” din Constanța.

Last modified: august 21, 2023

Comments are closed.