Portalul oficial al Județului VASLUI

Gheorghe Cucu a fost cu adevărat acasă!

august 22, 2022

Gheorghe Cucu, care a lăsat poporului român o moștenire semnificativă, constând în lucrări bisericești și în pagini corale laice, s-a întors din nou acasă. Lui îi datorăm și nenumărate prelucrări din folclor, colindele fiind principalul punct de interes pentru acesta.

Spiritul compozitorului născut la Puiești a fost simțit de miile de vasluieni prezenți în Centrul Civic la Festivalul care îi poartă numele, revărsând peste aceștia frumusețea vie a muzicii corale, redată de glasurile pure, ca de niște îngeri, catalogate drept „lingouri vii de aur”, ținând cont de acuratețea și înaltul profesionalism de care au dat dovadă formațiile corale prezente pe scenă.

PS Ignatie a dat tonul, afirmând că „muzica e cea care te ajută să fii singur cu tăcerea”, iar maestrul Vasile Negură a preluat ideea, Corala Fantasia reușind să ofere un moment de intensitate artistică, imaginea creată având o simetrie sinonimă cu „tăcerea” spectatorilor, impresionați de acuratețea vocilor acestor minunate fete care formează Fantasia.

Evenimentul a continuat cu recitalul coralei „Doxologia” a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, câștigătoarea trofeului concursului din acest an, după care a urmat Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” a Catedralei Episcopale din Huși, care a surprins publicul cu o formulă nouă, în care au fost incluși și copii.

Partea finală a reprezentat punctul forte al festinului de muzică vocală. Corul „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iași a adus în prim plan o serie de lucrări aparținând compozitorului Gheorghe Cucu, care nu au fost auzite în ultimii ani.

Însă, Grupul pslatic „Tronos” al Patriarhiei Române a reușit să ridice publicul în picioare, mulți cântând alături de membrii formației corale, coordonate de părintele arhidiacon Mihail Bucă.

Corul Patriarhiei Române a reușit pentru al doilea an consecutiv să uimească prin profesionalism, simplitate și frumosul artistic, aplauzele îndelungate, de la final, fiind meritate cu prisosință.

Festivalul de muzică corală laică și religioasă „Gheorghe Cucu” a fost organizat de Consiliul Județean Vaslui, Primăria și Consiliul Local Vaslui, Episcopia Hușilor și Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Vaslui.

Last modified: august 22, 2022

Comments are closed.