UAT Judeţul Vaslui, în calitate de beneficiar, implementează începând cu data de 23.07.2018, proiectul „Creşterea eficienţei energetice a imobilului ”CSEI Elisabeta Polihroniade” Vaslui”, Cod SMIS 115186.
Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 ”Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de investiţii 3.1 – Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, Operaţiunea B – Clădiri publice.
Perioada de implementare a proiectului este de 83 luni, începând cu data de 24.02.2017 până la data de 31.12.2023. Această perioadă cuprinde şi perioada de desfăşurare a activităţilor proiectului înainte de semnarea Contractului de finanţare.
Obiectivul general al proiectului presupune creşterea eficienţei energetice în clădirile publice aflate în patrimoniul judeţului Vaslui.
Obiectivul specific al proiectului constă în creşterea eficienţei energetice a imobilului “CSEI ELISABETA POLIHRONIADE” prin reabilitarea termica si introducerea utilizarii energiei solare.
Obiectivul specific va fi realizabil prin aplicarea urmatoarelor masuri de reabilitare termica si introducerea utilizarii energiei solare:
– Sporirea rezistenţei termice a pereţilor exteriori, prin izolarea termică a pereţilor exteriori prin placare cu un strat de vata minerala bazaltica;
- Înlocuirea tâmplariei vechi cu tâmplarie noua din PVC cu (minim) cinci camere interioare, aluminiu cu rupere de punte termica, sau tamplarie lemn stratificat pentru termopan;
- Sporirea rezistenţei termice a planşeului sub pod (peste ultimul nivel), prin placarea cu un strat termoizolant suplimentar din vata bazaltica;
- Sporirea rezistenţei termice a placii pe sol;
- Utilizarea de resurse regenerabile de energie (sistem fotovoltaic şi sistem panouri solare).
Principalele rezultate ale proiectului sunt:
a) Reabilitarea clădirii Centrului Şcolar de Educatie Incluzivă Elisabeta Polihroniade prin realizarea următoarelor lucrări de intervenţie:
- refacerea şarpantei şi a învelitorii pe întreaga suprafaţă a clădirii;
- hidroizolarea fundaţiilor;
- refacerea trotuarului perimetral;
- executarea unei rigole în care să fie conectat sistemul de preluare a apelor pluviale şi care să se reverse în sistemul de canalizare;
- stabilirea clasei energetice a clădirii în urma întocmirii unui audit energetic;
- introducerea unui sistem de iluminat economic, alimentat/sustinut de la panouri fotovoltaice;
- introducerea unui sistem cu panouri solare, interconectat cu centrala termică existentă, care să furnizeze partial sau total consumul de apă caldă de consum.
b) Nivel anual specific al gazelor cu efect de seră (echivalent tone de CO2):
Valoare la începutul implementării proiectului: 123,18;
Valoare la finalul implementării proiectului (de output) 28,91.
c) Consumul anual de energie primară (kWh/an):
Valoare la începutul implementării proiectului: 569.055,85;
Valoare la finalul implementării proiectului (de output): 141.046,09.
d) Consumul anual de energie finală în clădirea publică (din surse neregenerabile):
Valoare la începutul implementării proiectului: 48,94;
Valoare la finalul implementării proiectului: 14,38.
e) Consumul anual specific de energie primară (din surse neregenerabile) (kWh/m2/an) total,
din care:
Valoare la începutul implementării proiectului: 345,4
Valoare la finalul implementării proiectului: 82,53.
f) Consumul anual de energie primară din surse regenerabile (kWh/an) total,
din care:
Valoare la începutul implementării proiectului: 0
Valoare la finalul implementării proiectului: 26.107,12
|